• Etusivu
  • Uutiset
  • Ihmiset
  • Yritykset
  • Tapahtumat
  • Ykkösjuttu
  • Blogit
  • Yrityksille

mediaoulu.fi

Kaupunkilehti verkossa

You are here: Home / Ykkösjuttu / Huikeita näyttelyitä taidemuseossa 2018

Huikeita näyttelyitä taidemuseossa 2018

18.12.2017 - Mirja Rintala

Marian päivä uusi Rattori avataan pian. Kuva Martti Särkelä.

Oulun taidemuseon näyttelyvuosi 2018 tarjoaa yllätyksellisen kimaran tarinallistettua historiaa, katu-uskottavuutta, klassikoita ja nykytaiteen pohdintoja luonnosta ja ihmisestä.

Näytönpaikka pohjoisessa piilaaksossa (2.12.2017–6.1.2019) on Museo- ja tiedekeskus Luupin suunnittelema ja tuottama teknologia-aiheinen näyttely, jossa yhdistyvät tutkimustieto, kaunokirjallinen kerronta, toiminnallisuus, visuaalisuus ja museokokoelmat.

Kirjailija Antti Leikaksen käsikirjoittaman fiktiivisen yritystarinan ympärille on rakentunut lavastaja Kalle Nurmisen tilavisio, jota voisi kuvailla juonelliseksi ja assosioivaksi kokonaistaideteokseksi.

 

Tammikuun lopussa avautuu Suomen toistaiseksi laajin yksinomaan graffititaiteeseen keskittyvä museonäyttely, Rakkaudesta vapauteen (27.1.–25.3.), jonka on tuottanut Keravan taidemuseo.

Graffititaiteilija Jouni ”Psyke” Väänäsen kuratoima kokonaisuus esittelee parikymmentä vahvaa tekijää mukaan lukien oululaisia graffareita sekä alan kansainvälisiin huippuihin kuuluvan saksalaisen Claudia ”MadC” Walden.

Sallivuus ja kiinnostus graffiteja kohtaan ovat lisääntyneet huimasti 2010-luvulla. Yksi näyttelyn kansainvälisesti tunnetuimmista kotimaisista tekijöistä, EGS, esittäytyy talvella 2018 soolonäyttelyllä Helsingin Taidehallissa ja myös Helsingin taidemuseossa nähdään tuleva vuonna graffiteja.

 

Huhtikuun puolivälissä toteutuu monen vanhemman taiteen ystävän toive. Ateneumin taidemuseon/Kansallisgallerian kansainväliseen näyttelykiertoon tuottama Moderni nainen (15.4.–2.9.) nähdään Suomessa vain Oulun taidemuseossa.

Näyttely on ollut 2017 esillä New Yorkissa ja Tukholmassa. Moderni nainen esittelee neljä 1900-luvun alun merkittävää taiteilijaa Ateneumin kokoelmista: Helene Schjerfbeckin (1862–1946), Ellen Thesleffin (1869–1954), Sigrid Schaumanin (1877–1979) ja Elga Sesemannin (1922–2007).

Upeassa kokonaisuudessa on 44 maalausta sekä otos Thesleffin puupiirroksia.  Laajin teoskokonaisuus nähdään Schjerfbeckiltä, jonka tuotantoa ei ole koskaan aiemmin esitelty yhtä runsaasti Oulun taidemuseossa.

 

Oululaisen valokuvaajan Anni Kinnusen yksityisnäyttely The Great Escape (15.4.–2.9.) asettuu mielenkiintoiseen dialogiin Modernin naisen nelikon kanssa.

The Great Escape on kertomus siitä, miten ihminen on vähitellen etääntynyt luonnosta, maisema muuttunut näyttämöksi ja ihmisyys roolileikiksi.

Kinnunen on usein itse kameransa kohteena, mutta teokset ovat enemmän fantasiaa ja tarkasti rakennettuja tilanteita kuin dokumentaarisia omakuvia.

Näyttelyn valokuvat, videot ja installaatiot muodostavat teemallisen kokonaisuuden, joka on ajankohtainen, poleeminen ja vahvasti visuaalinen. Lähes kaikki teokset ovat uutta tuotantoa.

 

Syksyllä valokiilaan astuu ikoninen hailuotolainen kuvanveistäjä Anni Rapinoja, jonka taide on sananmukaisesti maanläheistä.

Luonnollisesti Anni Rapinoja (26.9.2018–13.1.2019) esittelee laajasti taiteilijan 2000-luvun tuotantoa. Näyttelyssä on mukana mm. useita uusia videoteoksia, papanoista tehty valtava installaatio sekä Rapinojan kenties tunnetuimpia ja rakastetuimpia teoksia, vaatteita ja asusteita Luonnon Garderobi –sarjasta.

Luonto työtoverina edellyttää kypsyttelevää ja vuodenkiertoon rytmittyvää työskentelytapaa; syvällinen luontosuhde ja luonnontuntemus näkyvät suvereenina yhteistyönä maan ja veden eliökunnan kanssa.

 

 

 

Share

Filed Under: Tapahtumat, Ykkösjuttu Tagged With: kuvataide, näyttely, Oulun taidemuseo, taide, taidemuseo

Luetuimmat

  • Kuivasjärvessä ja Nallikarissa uimista vältettävä
  • Poliisi valvoo uusilla autoilla
  • Luonto tunkeutui terassille
  • Tenori ja musiikin moniottelija
  • REKO  tuo ruuan suoraan tuottajalta kuluttajalle

Näitä suosittelemme

Saunalautalla vieraista tulee tuttuja

Sähköpyörätuolilla Oulusta Lissaboniin

Kevätideoita kotiin Stokkan Vintiltä

Galleria Harmaja asettui Pikisaareen

Asuntopolitiikka kaipaa ruotimista

Blogit

It-blogi: Perässä tullaan

Maailman ongelma ovat olleet varakkaat ihmiset ja heidän elintapansa. Mitä … Lue lisää...

Blogi: Kemikaaliton elämä alkaa vesipesusta

Havahduin heinäkuun puolella siihen, että olen elämäni aikana lätrännyt melko … Lue lisää...

Blogi: Luottamusta ja intoa harjoittelusta

  Olin henkisesti valmistautunut yksitoikkoiseen kesään ja … Lue lisää...

Kotoilublogi: Monikäyttöiset puujakkarat

  Kuusamossa asuessani kämppikselläni oli pihalla kaksi simppeliä … Lue lisää...

Tuomariblogi: Pelipäivänä

Olen lukenut ja kuullut pelaajien pelipäivästä. Näihin sisältyvät aamutreenit, … Lue lisää...

Tapahtumia

Huikeita näyttelyitä taidemuseossa 2018

Koko perheen joulupolku Hupisaarilla 

100-vuotisjuhla näkyy ja kuuluu

Vanhan ajan markkinat taas Oulunsalossa

Pohjoisen suurinvestoinnit tarvitsevat maarakennusvoimaa

Makuupussi mukaan ja yöksi kirkkoon

Kategoriat

  • Blogit
  • Ihmiset
  • Tapahtumat
  • Uutiset
  • Ykkösjuttu
  • Yleinen
  • Yritykset

Haku

Yhteystiedot

toimitus@mediaoulu.fi hannele@mediaoulu.fi

Olemme myös

Twitterissä, Instagram ja Facebookissa

Tule mukaan tekemään verkkolehteä!

Voit olla mukana uuden verkkojulkaisun sisällön luomisessa. Lähetä kuva, video tai teksti haluamastasi aiheesta! Kerro mikä sinua kiinnostaa ja millaisia juttuja verkkolehdessä pitäisi olla! Anna palautetta!

· Copyright Mediaoulu 2015 ·