Luomu SM 2017 voittajat julkistettiin 5.10. Luomu Elintarvikepäivässä Finlandia-talolla.
Julkisen sektorin pieni toimija -sarjassa voitto ratkesi Oulun Nuorten Pajakeskuksen lounasravintola Makoisalle. Se nosti luomun käyttöprosenttia edellisestä vertailusta eniten.
Tässä sarjassa kilpailu voitosta oli kaikkein tiukin, kun kolmella toimijalla oli sama 15 prosentin luomun käyttöaste.
Ravintola– ja ruokapalvelualan toimijat kilpailivat Luomu SM -tittelistä neljättä kertaa.
– Nuorten pajakeskuksen lounasravintola Makoisassa käytetään luomua, jossa lisäaineena on vain rakkaus ruokaan, koska puhdas ravinto ja ympäristö ovat meille tärkeä asia. Haluamme näyttää esimerkkiä nuorille, että luonnonmukaisesti tuotettu ja alusta asti käsin tehty ruoka on ravitsevaa ja makoisaa, kertoo lounasravintola Makoisan keittiöpäällikkö Merja Pitkänen.
– Tämä on meidän kestävän kehityksen tavoitteidemme mukaista toimintaa. Voitto tuntuu mahtavalta ja se innostaa entistä enemmän löytämään uusia mahdollisuuksia luomun käyttöön. Portaat luomuun -ohjelma on auttanut Makoisaa kehittämään tavoitteellisesti luomuraaka-aineiden käyttöä.
Muissa sarjoissa voiton uusivat seuraavat: Suuri julkinen toimija, Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit, luomun osuus 8,25 %, Suuri yksityinen toimija, UniCafe, luomun osuus 6 %, Keskisuuri julkinen toimija, BarLaurea/Laurea amk, luomun osuus 45 %, Keskisuuri yksityinen toimija, Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 83 %.
Kilpailu on avoin kaikille ammattikeittiöille ja tavoitteena on löytää Suomessa eniten luomua tarjoavat julkiset ruokapalvelut ja yksityiset ravintolat.