Maailman ongelma ovat olleet varakkaat ihmiset ja heidän elintapansa.
Mitä varakas ryhmä tekee tänään, sitä tekee keskiluokka viiveellä. Siksi on mielenkiintoista seurata ”paremman väen” elämää.
Mielenkiintoista on katsoa miten muutos alkaa näkyä vähittäiskaupassa, sillä silloin tämä muutos on jo siirtymässä keskiluokalle.
Suomi on muutoksissa hieman jälkijunassa ja varakkaiden määrä on aika pieni. Muutoksen näkee parhaiten matkustamalla ja asumalla hyvissä hotelleissa.
Business-luokan hotellit ovat luku sinänsä, mutta hyvän näkymän tarjoavat hotellit, joissa ollaan omin varoin.
Olen käynyt USA:ssa säännöllisesti noin kymmenen vuoden välein ja siksi on äärimmäisen mielenkiintoista katsoa mikä on muuttunut ja miksi keskiluokka on näyttänyt ärtymyksensä äänestämällä Trumpin valtaan.
Selkein muutos näyttäisi olevan se, että itseensä sijoittaminen on in. Ollaan korostetun rentoja, mutta oma keho on timmissä kunnossa.
Se on vaatinut ruokavalion, personal trainerin ja paljon työtä. Omaan terveyteen sijoitetaan ja pieni rasvaprosentti on varakkuuden merkki.
Ylipaino on köyhyyden merkki. Tästä voi arvata, että kohta keskiluokka seuraa mitä syö sekä kuntoilee. Terveys on nyt in.
Myös luonnollisuus on selkeä muutos entiseen, varsinkin naiset ovat vähentäneet itsensä laittamista.
Kun ollaan hyvässä kunnossa, ei tarvitse pynttäytyä. Naiset käyttävät entistä vähemmän kemikaaleja ja meikkejä. He lähtevät porukassa ulos täysin luonnollisina.
”Omaan terveyteen sijoitetaan
ja pieni rasvaprosentti
on varakkuuden merkki.”
Muutoksen merkit ovat jo näkyvissä. Viikolla tuli tieto, että verkkokauppajätti Amazon ostaa Whole Food -orgaanisen ruuan ketjun.
Ensimmäisenä tavoitteena laskea hintoja ja tuoda luomu sekä terveysruoka keskiluokalle.
Joka viikko minunkin lähimarkettiini tulee lisää kasvisruokia. Kun muutos iskee suuriin väestöryhmiin, sen kyllä huomaa.
Sama muutos tulee tapahtumaan myös autoilussa. Nyt sähköauto on lähinnä varakkaiden statussymboli.
Tesla on ymmärtänyt aivan oikein. Luodaan ensin sähköautoilusta trendi sekä tavoiteltava statussymboli, sitten se vähitellen keskiluokkaistuu.
Tämä muutos on tosin ollut yllättävän laimea johtuen ehkä siitä, että auto ei ole enää niin varakkuuden merkki.
Nuorisolle on some ja kännykät tärkeämpi asia. Kaikki rahansa autoon laittavaa pidetään jopa jo vähän junttina.
Sitten on tämä Trump. Aamulenkillä näki keskiluokan asutusalueiden kurjistumisen.
Lopetettuja tehtaita on muutettu taidegallerioiksi, kun tuotanto on siirretty Kiinaan. Hyväpalkkaiset teollisuustyöt ovat lähteneet ja porukka on kurjistunut.
Kilpaillaan samoista työpaikoista meksikolaisten kanssa.
Ymmärrän ärtymyksen. Jos tuotanto vielä tulee takaisin, niin se tulee olemaan pitkälle automatisoitua.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että toista tuotantokautta ”herra Trumppi presidenttinä” -sarjasta ei tule. Vaikka se niin hyvää viihdettä on ollutkin.
Maapallolla on siis toivoa. Vielä kun amerikkalaiset lopettaisivat kaiken sen ruuan käärimisen muoviin. Jopa maito on muovipullossa.
Taisto E.E.K. Kari
Suunnittelee parempaa tulevaisuutta