Terveystarkastajat kiersivät jälleen maanantaina ottamassa vesinäytteitä ja tarkistamassa, että rannoilla on perusasiat kunnossa.
Vesiä seurataan laadun varmistamiseksi säännöllisesti. EU-uimarannoilta otetaan uimakauden aikana neljä ja pienemmiltä yleisiltä uimarannoilta kolme näytettä. EU-rannat ovat yleisiä uimarantoja, joilla odotetaan uivan huomattava määrä ihmisiä.
Värtön ranta on esimerkki 30:sta pienemmästä yleisestä uimarannasta, joka ei kuulu EU-rantoihin.
Ensimmäiset näytteet otetaan jo ennen uimakautta, joka alkaa 15. kesäkuuta ja päättyy elokuun lopussa.
Laboratoriossa saadut tulokset julkaistaan Oulun kaupungin sivuilla. Niistä raportoidaan myös kaikille tiedotusvälineille.
Veden laatu arvioidaan ulostesaasteista kielivien indikaattoribakteerien määrän ja sinilevien esiintymisen perusteella.
-Sinilevä on itse asiassa harhaanjohtava ja väärä termi. Oikeasti pitäisi puhua syanobakteereista, kaupungin ympäristöterveydenhuollossa työskentelevä kemisti Seija Karjalainen kertoo.
Sinileväksi nimittäminen on jäänyt elämään ajoilta, jolloin syanobakteereita luultiin leväksi.
Indikaattoribakteerit eivät välttämättä aiheuta yksinään oireita, mutta kun niitä on paljon, voi uimavedessä olla myös tauteja aiheuttavia bakteereita ja viruksia.
Vähäinen sinilevä erottuu vedessä olevina hiutaleina, runsaana se muodostaa näkyvän vihreän kerroksen. Bakteerien ajoittaiselle runsaudelle ei Karjalaisen mukaan ole yksiselitteistä syytä. Virtaavissa vesissä niitä on kuitenkin tyypillisesti vähiten.
Sinilevän ollessa vähäistä vedessä voi uida. Herkkäihoisten, kuten muidenkin kannattaa peseytyä kuitenkin heti uimisen jälkeen. Bakteeriveden juominen ja pääsy elimistöön on haitallisinta, joten lapsia ja lemmikkejä ei ole hyvä päästää selvästi leväiseen veteen.
Uimarit ja rannan käyttäjät voivat toiminnallaan ehkäistä veden saastumista ja epidemioiden leviämistä. Helposti noudatettavat ohjeet ovat näkyvissä rantojen ilmoitustauluilla.
Esimerkiksi WC-tiloja käyttäessä on hyvä kiinnittää huomiota hygieniaan ja pitää tilat puhtaina. Roskat täytyy laittaa roska-astioihin ja jättää ympäristö muutenkin siistiksi lähtiessään.
Ripuli- ja oksennustaudin aikana ja muutama päivä oireiden häviämisen jälkeen kannattaa välttää uimista.
Oulun EU-uimarannat
- Kallionmonttu, Kempele
- Rantakylä, Liminka
- Viinavuori, Lumijoki
- Jäälin monttu, Oulu
- Nallikari, Oulu
- Papinjärvi, Oulu
- Tuira, Oulu
- Valkiaisjärvi, Oulu
Kaikki viralliset ja valvotut uimarannat ovat nähtävissä Oulun kaupungin sivuilla.