
Yritystakomolla on nähty ja kuultu monenlaisia yrittäjätarinoita. Jorma Terentjeff kävi myös kertomassa oman tarinansa.
Oulun kaupungin ja ely-keskuksen rahoittama ja Oulun Yritystakomo Oy:n toteuttama takomotoiminta päättyy tammikuun lopussa.
Takomotoiminta käynnistettiin Oulun kaupungin kilpailuttamana hankkeena vuonna 2010 ict-alan laajan rakennemuutoksen iskiessä Ouluun.
Alun perin kolmevuotiseksi suunniteltu toiminta jatkui keskeytymättä lähes seitsemän vuotta. Toiminnan päämääränä on koko toiminta-ajan ollut uuden liiketoiminnan synnyttäminen Oulun seudulle.
Takomotoimintaan on kuulunut uusien yritysideoiden kehittäminen, työvälitystoiminta, Matchmaking-rekrytointitapahtumat sekä yhteistyökumppanien kanssa järjestetyt innovaatiokurssit.
– Historian aikana toimintaan on osallistunut yli 1000 osaajaa, joiden ideoista on syntynyt 109 yritystä ja yli 400 uutta työpaikka. Matchmaking- ja Duunaamo.fi –palvelussa on välitetty yli 1900 avointa työpaikkaa ja työnhakijoita palveluun on rekisteröitynyt yli 2000.
– Lisäksi innovaatiokursseilla kurssilaiset ovat päässeet tutustumaan muun muassa terveydenhuollon, energia-alan ja vakuutusmaailman toimintaan, summaa toiminnan vaikuttavuutta Takomomestari Kari Kivistö.
Business Oulu on ollut toimintaan tyytyväinen.
– Yritystakomo on toteuttanut erittäin tuloksellisesti kansallista toimintakonseptia, jonka tavoitteena oli ict-toimialan murroksessa aktivoida työttömäksi jääneitä osaajia ja tukea heitä yrittäjäpolulla, kiittää johtaja Juha Ala-Mursula.
Ely-keskuksen rooli rahoittajana on ollut ratkaiseva.
– Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustuksella edistetään ja luodaan edellytyksiä yritystoiminnan kehittämiselle, kasvulle ja uudistumiselle. Oulun seutua koetelleen pitkittyneen äkillisen rakennemuutoksen takia Takomon toimintaa rahoitettiin huomattavasti tavanomaista kauemmin.
– Rahoitukseen vaikutti Takomon hyvät tulokset ja halu tarjota vapautuneille osaajille uudenlainen ympäristö yritysideoiden kehittämiseen, taustoittaa ely-keskuksen rahoitusyksikön päällikkö Eija Virtasalo.
Yritystakomon lopettamispäätöskseen on vaikuttanut ict-alan työmarkkinatilanteen muuttuminen.
– Jo toimintaa käynnistettäessä tiedettiin, että takomotoiminta on vahvasti ict-alan rakennemuutokseen liittyvä projekti, jolla on alkunsa ja loppunsa. Tavoitteena tulee olla, että myös ict-alan ulkopuolella oleva osaaminen saadaan tulevaisuutta rakentamaan. Joten nyt on sopiva aika etsiä uusia vaikuttavia toimenpiteitä, kiteyttää Kivistö ajatuksensa lopettamispäätöksestä.