Oulun poliisi on paneutunut petosrikosten ehkäisyyn vahvasti tiedottamalla ja puuttumalla nopeasti havaittuihin rikoksiin. Tiistaina julkaistujen tilastojen mukaan petosrikokset ovatkin vähentyneet alkuvuodesta lähes kahdeksan prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.
– Petosten yritykset ovat vähentyneet kolmanneksella, mikä kertoo kenties siitä, että petoksia lähes ammatikseen tekevät ovat huomanneet petoksista jäätävän lähes aina kiinni, kertoo rikosylikomisario Tapani Tasanto.
Kaupankäynti siirtyy koko ajan enemmän ja enemmän nettiin. Luotettava tunnistautuminen on kaiken a ja o. Netissä toimivat myyntifirmat ovat entistä tarkempia tilaajan henkilöllisyydestä ja varmistavat hiemankaan epäilyttävissä tapauksissa tämän asian.
Myös nettipakettien toimittajat ja välittäjät ovat tarkempia vastaanottajan oikeasta henkilöllisyydestä ja valtakirjojen oikeellisuudesta.
– Näin vilpillisellä mielellä liikkuneet petostelijat jäävät viimeistään kiinni. Petetyksi tulleen kaupankävijän kannattaakin antaa palautetta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sivun ylläpitäjälle, etteivät huijaukset jatkuisi, Tasanto sanoo.
Petosrikoksiin liittyy usein myös identiteettivarkaus, joka tuli nimikkeenä rikoslakiin viime syksynä. Kuluvan vuoden aikana Oulun poliisilaitoksella on kirjattu identiteettivarkauksia kaikkiaan 115 kappaletta.
Identiteettivarkaus on tyypillisimmillään sitä, että tehdään luvatta toisen nimissä ostoksia tai kaupataan olematonta tavaraa netissä. Pahimmillaan identiteettivarkaus voi olla uhrille vuosikausien riesa.
– Sitä voi estää yhtäältä käyttämällä suosittuja osto- ja myyntisivuja, joihin vaaditaan pankkitunnistautuminen ja toisaalta ohittamalla liian hyvältä tuntuvat tarjoukset, neuvoo Tapani Tasanto.
Näin vältät nettipetoksen
- Muista, että kuluttajansuoja ei koske netin osto- ja myyntipalstoja, joissa tehdään kahden yksityisen henkilön välistä kauppaa.
- Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta. Yleensä nettihuijari vastaa ostoilmoitukseen ja tarjoaa tavaraa poikkeuksellisen halvalla.
- Yleensä huijari ei eri tekosyillä voi lähettää kuvaa tai voi toimittaa tuotteen vain postitse, kunhan saa rahat ennakkoon.
- Voit välttää huijauksen siten, että pyydät kuvaa tuotteesta siten, että kuvan yhteydessä näkyy myyjän nimi ja päivämäärä. Tämä varmista, ettei kuva ole vain netistä siepattu.
- Vaadi tuote lähetettäväksi postiennakolla ja sovi samalla tarkistamisoikeudesta.
- Jos jotain tuotetta myydään erityisen halvalla, suhtaudu asiaa epäilevästi, tavara voi olla varastettua. Jos ostat älyttömän halpaa, voit syyllistyä kätkemisrikokseen, koska hinnan perusteella olisi ollut syytä epäillä, että tavara on rikoksella hankittua.
- Nettipetostelija tietää jäävänsä kiinni. Siksi hän toimii samaan aikaan moneen suuntaan. Hän tuhlaa rikoksesta saadut rahat heti, petetty saa harvoin omiaan pois, vaikka rikoksentekijä jääkin kiinni.
Vinkit koottu poliisilaitosten antamista ohjeista