Oulun Serviisi lisää luomutuotteiden käyttöä ravintoloissaan viikosta 19 alkaen.
Maanantaista 9.5. alkaen henkilöstöravintoloissa aletaan käyttää luomukahvia ja -pastaa. Nykyään henkilöstöravintoloissa tarjotaan jo luonnonmukaisia puurohiutaleita ja -suurimoita, hunajaa ja teetä.
Kouluissa, päiväkodeissa, hoivakodeissa ja terveysasemilla käytetään jo nyt luonnonmukaisia puurohiutaleita ja -suurimoita. Uutena tuotteena käyttöön otetaan nyt luomupasta.
Serviisin keittiöt ovat mukana ammattikeittiöille tarkoitetussa Portaat luomuun -ohjelmassa. Ohjelman tarkoituksena on lisätä luomutuotteiden käyttöä vähitellen ja kannustaa näin kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.
– Jotta ohjelmaan pääsee mukaan, luomutuotteen täytyy olla keittiössä merkittävässä käytössä, tuoteasiantuntija Mira Raappana Oulun Serviisistä toteaa.
– Luomutuotteiden käytön lisääminen siten, etteivät kustannukset nouse, vaatii tarkkaa suunnittelua, Raappana kertoo.
– Myös luomutuotteiden saatavuus näin isossa organisaatiossa aiheuttaa välillä päänvaivaa. Siksikin käytön täytyy olla hyvin suunniteltua.
Portaat luomuun -ohjelman kautta ammattikeittiöt saavat apua luomutuotteiden käytön suunnitteluun ja mm. tietoa tuotteiden saatavuudesta ja ajankohtaisista asioista.
– Luomun käyttö ei sulje pois lähiruoan käyttöä. Serviisi tekee jatkossakin yhteistyötä lähialueen tuottajien kanssa, ja lähiruoan merkitys on meille suuri. Jos mahdollista, hankimme luomutuotteita läheltä, Raappana sanoo.
Portaat luomuun -ohjelman periaatteiden mukaisesti päiväkodit, hoivakodit, terveysasemat ja henkilöstöravintolat siirtyvät nyt portaalle 2 ja koulut portaalle 1.
Ohjelman ensimmäisellä portaalla olevissa keittiöissä käytetään vähintään yhtä ja toisella portaalla vähintään kahta merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteena.
Muita luomutuotteita käytetään mahdollisuuksien mukaan. Viitteellinen luomun käyttöprosentti on ensimmäisellä portaalla 1–10 % ja toisella portaalla 3–20 %.
Oulun Serviisi haluaa sitoutua kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan julkisien sektorin ruokapalveluissa tarjottavasta ruoasta 20 % on luomua vuoteen 2020 mennessä.
– Prosenttiosuuden saavuttaminen on melko haasteellista siten, että kustannusnousu pysyy maltillisena ja kaikkien tuotteiden saatavuus varmistetaan Serviisin kokoiselle organisaatiolle, Raappana kertoo.
Oulun Serviisi on Oulun kaupungin liikelaitos, joka tuottaa julkisia ateria- ja puhtauspalveluita Oulun alueella. Portaat luomuun -ohjelmaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.