Oulun yliopistosairaala (Oys) on lähes täysin digitaalinen sairaala. Merkittävin poikkeus on ollut Oulun seudun yhteispäivystys, jossa potilastiedot on tähän saakka kirjattu paperille ja siirretty sitten sähköiseen potilaskertomukseen.
Nyt yhteispäivystys hyppää yhden askeleen yli ja siirtyy paperista suoraan mobiiliin aikakauteen uuden, älypuhelimessa toimivan Hoitu-järjestelmän (hoidon tuki) avulla.
Hoitua on alettu käyttää yhteispäivystyksessä maaliskuun puolivälistä alkaen asteittain hoitotiimi kerrallaan.
Kaikkien tiimien käytössä se tulee olemaan toukokuun loppuun mennessä. Jos potilas siirtyy päivystyksestä sairaalan jollekin osastolle, Hoituun tehdyt merkinnät ovat luettavissa osastolla.
Syksyllä Hoitua aletaan käyttää potilastietojen kirjaamiseen myös vuodeosastoilla. Sen jälkeen lähes koko OYS muuttuu mobiiliksi sairaalaksi.
Hoitu on yhtä aikaa sekä toiminnanohjausjärjestelmä että potilastietojärjestelmän laajennus. Se toimii sekä pöytäkoneissa että älypuhelimissa.
Hoitua kolme viikkoa käyttänyt sairaanhoitaja Päivikki Makkonen sanoo, että Hoitu parantaa hoidon laatua ja helpottaa henkilökunnan työtä.
– Kirjaamme Hoituun muun muassa potilaalle tehdyt fysiologiset mittaukset, lääkkeiden annot ja lääkemääräykset sekä tehdyt toimenpiteet. Meidän ei enää tarvitse mennä jatkuvasti kansliaan tai hoitohuoneeseen katsomaan tietokoneelta, joko laboratoriotulokset tai röntgenkuvat ovat valmistuneet, Makkonen kertoo
Järjestelmään tehdyt kirjaukset ovat koko tiimin nähtävissä välittömästi.
– Pystymme katsomaan älypuhelimesta potilaskohtaisesti, mikä hänen tilanteensa on. Mikä on kiireellisyysluokka? Onko potilas vasta tulossa ambulanssissa? Onko hänet jo haastateltu? Onko lääkäri katsonut hänet? Onko hänet määrätty osastolle, mutta siirtoa ei ole vielä tehty?
Hoitu on Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käytettävän Esko-potilastietojärjestelmän laajennusosa.
Esko on sairaanhoitopiirin itse kehittämä potilastietojärjestelmä. Järjestelmäpäällikkö Pasi Meriläinen kertoo, että Esko on valittu kaksi kertaa peräkkäin Suomen parhaaksi erikoissairaanhoidon potilastietojärjestelmäksi. Esko on saanut erityistä palautetta sen hyvästä käytettävyydestä.
– Meillä on pitkä kokemus tietojärjestelmien käyttäjälähtöisestä kehittämisestä. Siksi päätimme toteuttaa Hoitun omana työnä. Tässäkin lähtökohtana on ollut hyvä käytettävyys ja tietoturva. Järjestelmä on modulaarinen ja se on tarvittaessa mahdollista integroida myös muihin potilastietojärjestelmiin, Meriläinen kertoo.
Älypuhelinten käyttö on yleistymässä terveydenhuollossa. Hoitu on kehitetty erityisesti tukemaan päivystyksen prosesseja, mutta sen modulaarinen rakenne mahdollistaa laajan käytön myös osastoilla.
Meriläisen tiedossa ei ole, että missään muualla käytettäisiin älypuhelinta yhtä laajasti kuin mitä OYS tulee käyttämään Hoitua.