Pohjois–Pohjanmaan te-toimiston alueella täytettiin 1079 työpaikkaa vuorotteluvapaan kautta viime vuonna.
Eniten vuorotteluvapaata hakivat yksittäisistä ammattinimikkeistä lähihoitajat, sairaanhoitajat, luokanopettajat ja toimistotyöntekijät.
Pohjois-Pohjanmaan te-toimisto sai vuoden 2015 lopussa erityisen paljon vuorotteluvapaahakemuksia.
– Tämä selittyy sillä, että vuoden 2016 alussa vuorotteluvapaaseen liittyvä lainsäädäntö uudistui. Vuorotteluvapaa edellyttää nyt 20 vuoden työhistoriaa, ja samalla vuorotteluvapaan maksimipituus laski 360 päivästä 180 päivään. Käytännössä vuorotteluvapaan voi pitää nyt yhdessä 100-180 päivän jaksossa, kertoo vuorotteluvapaa-asioita Pohjois-Pohjanmaan te-toimistossa hoitava asiantuntija Samuli Jalkanen.
Vuorotteluvapaata koskeva lainsäädäntö muuttui myös vuoden 2015 alussa, jolloin vuorotteluvapaan maksimipituutta pidennettiin 359 päivästä 360 päivään.
– Vuoden 2016 aikana vuorotteluvapaasopimuksia on vielä voimassa kolmen eri lain alaisuudesta ja jokainen vuorottelija on vapaallaan ehdoilla, joilla on aloittanut vuorotteluvapaansa ensimmäisen jakson. Vuoden 2015 ehdoilla vuorotteluvapaan voi aloittaa vielä maaliskuussa 2016, kunhan vuorotteluvapaasopimus on tehty 31.12.2015 mennessä, toteaa Jalkanen.
– Vuorotteluvapaa on hyvä työllistymiskeino alle 25-vuotiaille, yli 55-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille te-toimiston työnhakija-asiakkaille, sillä 90 päivän työttömyyden sijaan he voivat työllistyä jo yhden arkipäivän työttömyyden jälkeen vuorotteluvapaan sijaiseksi, iloitsee Jalkanen.
Te-toimisto antaa selvitysten pohjalta lausunnon vuorottelukorvauksen maksajalle korvauksen ehtojen täyttymisestä ja etsii tarvittaessa yhteistyössä työnantajan kanssa sopivan sijaisen vuorotteluvapaan ajaksi
Jos haluat jäädä vuorotteluvapaalle
- sovi asiasta työnantajasi kanssa ja toimita sinun ja työnantajasi allekirjoittama vuorotteluvapaasopimus te-toimistoon.
- Tee te-toimistolle ennen vuorotteluvapaan alkamista selvitys vuorotteluvapaan ehtojen täyttymisestä.
- Hae vuorottelukorvausta omasta työttömyyskassasta tai Kelalta.