Oulun kaupunginteatterissa on kahden kotimaisen kantaesityksen kevät.
Helmikuun lopulla näyttämölle pääsee Mika Ronkaisen Jussi-palkittu dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä. Sen kantaesitys nähdään suurella näyttämöllä 27.2.
Pienellä näyttämöllä kantaesityksensä 18.2. saava Pöljänpojan vakuutus pohjautuu oululaissyntyisen Pekka Huotarin vuonna 2014 kirjoittamaan esikoisromaaniin.
Laulu koti-ikävästä kertoo Suomi-rokkari Kai Latvalehdon (Aki Pelkonen) ja hänen isänsä Taunon (Hannu Pelkonen) automatkasta Oulusta Göteborgiin, missä he asuivat Kain lapsuudessa 70-luvulla.
Rakastetusta dokumenttielokuvasta sovitettu elämänmakuinen ja lämminhenkinen näytelmä kertoo niiden satojentuhansien suomalaisten tarinan, jotka 1960- ja 70-luvuilla lähtivät työn perässä Ruotsiin.
Näytelmä kertoo juurettomuudesta, syyllisyydestä, keski-iän kriisistä ja perhesalaisuuksista sekä sukupolvien välisestä kuilusta, joka kilometrien karttuessa alkaa sulautua yhteiseksi kokemukseksi koskettavine ja humoristisine keskusteluineen ja sattumineen.
Elokuvaohjaaja Ronkaista esittää näyttelijä Janne Raudaskoski. Näytelmän rooleissa nähdään myös Tomi Enbuska, Heli Haapalainen, Pentti Korhonen, Mirjami Kukkola, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Timo Reinikka, Kari J. Ristolainen, Annina Rokka, Anne Syysmaa ja Tuula Väänänen sekä Eeli Rautio.

Koti-ikävä, maahanmuutto, siirtolaisuus, juurettomuus ja syyllisyys ovat aiheina Mika Ronkaisen dokumentista tehdyssä näytelmäversiossa. Poikaa näyttelee Aki Pelkonen ja isää Hannu Pelkonen.
Näytelmästä kehkeytyy unohtumaton matka tunteellisiin muistoihin ja suomalaisten maahanmuuttajien historiaan Ruotsissa siirtolaismusiikkia soittavan orkesterin ja solistien siivittämänä.
– Laulu koti-ikävästä on yhtä aikaa paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen tarina, sanoo ohjaaja Mika Ronkainen.
– Maastamuutto kosketti lähes jokaista pohjoissuomalaista perhettä ja sukua. Kansallisesti muuttaneiden määrä oli niin massiivinen, että sitä on nykyään hankala edes hahmottaa: melkein kymmenen prosenttia kaikista suomalaisista lähti. Kain ja Taunon tarina toimii meille myös peilinä nykypäivänä kun Euroopassa on meneillään ennätysmäisen suuri muuttoliike.

Pekka Huotari (oik.) on oululaissyntyinen kirjailija. Hänen romaanistaan tehdyn näytelmän ohjaa Kari-Pekka Toivonen.
Oululaissyntyisen kirjailijan Pekka Huotarin esikoisromaaniin pohjautuva Pöljänpojan vakuutus kertoo Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin könynneestä miehestä, tivolin vedenneidon ja viinaan menevän tykinkuulan tuuraajan pojasta, joka on tyrinyt isoimman roolinsa: osansa miehenä ja isänä.
Näytelmä penkoo mieheksi kasvamista nuoruudessa ja varhaisen keski-iän rumassa haaksirikossa.
– Tulossa on poikain esitys, äijäteatteria, miesparkki, jossa härskinkin huumorin avulla puhutaan oikeista asioista, pysäytetään ja helpotetaan jokamiehen ytimiä vääntävien vaiheiden ymmärtämistä, ehkä eheytymistäkin, sanoo näyttelijä Mika Nuojua.
Huotarin teksti juhlistaa 180-vuotista Kalevalaa, sillä teoksessa nykykieli ja kalevalainen poljento sulautuvat karhean runolliseksi kerronnaksi.
– Jos se mitenkään on mahdollista, matkustan menneeseen. En torppaamaan taattoani turpaan, vaan ihan sydämen syistä.
Pöljänpojan vakuutus on myös ronskia tekstiä, huvittavia herkkyyksiä ja övereitä ylilyöntejä. Esityksen ohjaa Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen.