Haukiputaan keskustassa vastaanottoa pitävät Maija ja Jari Sipilä tietävät, että asiakaskunta muuttuu lomien aikana. Jäsenkorjaajien luo tullaan pitkienkin matkojen takaa.
– Valtaosa asiakkaistamme on noin 300 kilometrin säteeltä, mutta muualta Suomesta käydään vastaanotolla samalla kun ajellaan lomalle pohjoiseen, yli 20 vuotta jäsenkorjaajana toiminut Jari Sipilä kertoo.
Sipilöiden JS Selkäasema on Oulun seudun vanhin alan yritys.
Aito suomalainen jäsenkorjaus on selän, nivelten, lihas-, sekä jännevaivojen hoitomenetelmä, mobilisaatiohoito. Se on kehittynyt vanhasta suomalaisesta selän ja nivelten hoitotavasta.
Maija ja Jari Sipilä ovat kasvaneet lapsesta asti jäsenkorjauksen parissa.
Jarin isä oli ammatiltaan vanhan ajan voimistelunopettaja, joka käytti oppilaansa Haukiputaalla toimineen Väinö Hakalan luona.
– Tuli vierailtua siellä aika monesti. Hakala laittoi myös sijoiltaan menneet olkapääni neljästi paikoilleen, Jari muistelee.
Maija on puolestaan kotoisin Alavieskasta, missä kaikki vaivat hoidatettiin jäsenkorjaajalla.

Jäsenkorjausta käytetään apuna etenkin tuki- ja liikuntaelinten vaivvoissa. Jari Sipilä ottaa tuntumaa Pekka Karjalaisen selkään.
Jäsenkorjaus on hoitomenetelmänä hyvin vanha. Sipilät ovat ottaneet ohjenuorakseen hoidon ja tutkimuksen yhdistämisen.
– Kun asiakas tulee ensimmäisen kerran luoksemme, tutkimme hänet perusteellisesti ja käymme läpi hänen henkilöhistoriansa. Esimerkiksi joidenkin lapsuuden tapaturmien jäljet jäävät pysyvästi kehoon, Jari toteaa.
Muutama vuosikymmen sitten jäsenkorjauksessa käytiin vaivihkaa, mutta viime vuosina perinteiset menetelmät ovat taas saaneet sille kuuluvaa arvostusta.
Aito suomalainen jäsenkorjausmenetelmä ei sisällä muualta maailmalta tulleita terapioita.
Se ei ole hoitojen sekoitus, vaan aidosti suomalainen, ikivanha parantajien käyttämä hoitotapa, jossa hoitoturvallisuus ja täsmällisyys ovat etusijalla.
– Hoidossa ei käytetä äkillisiä paineluita selkään eikä herkkää niskaa väännetä nopeasti eri suuntiin. Ihmistä katsotaan kokonaisuutena, Maija selvittää hoidon periaatteita.
Jäsenkorjausta käytetään hyväksi erityisesti tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. Sipilöidenkin asiakkailla on usein niska- ja alaselän vaivoja, polvivammoja ja istumatyön aiheuttamia hartiakipuja.
Parinkymmenen vuoden kokemus on osoittanut, että yhä nuoremmat kärsivät rappeutumista.
– Jo kolmekymppisillä on selässä rappeutumia, Jari tietää kertoa.
Muutamalle asiakasryhmälle jäsenkorjaajat eivät pysty olemaan avuksi. Niihin kuuluvat muun muassa reumasairaat, akuuteista verenkiertosairauksista kärsivät sekä luunmurtuman saaneet.
Jäsenkorjaus on nykyään noussut uuteen kukoistukseensa. Siitä on olemassa useita alalajeja.
– Aito suomalainen jäsenkorjaus erottuu kuitenkin siinä, että tämä on täsmällinen hoitotapa ja siihen on olemassa koulutus. Jäsenkorjaajan pitää löytää poikkeamat nivelten liikeradoissa ja tarkasti korjata niihin johtaneet syyt, oli se sitten nyrjähdys tai lukkiuma, Jari ja Maija selvittävät.
Koko kehoa ei tarvitse käydä lävitse, koska terveitä paikkoja ei tarvitse hoitaa.
-Jäsenkorjaajan ammattiosaaminen näkyy juuri liikerataestojen täsmällisessä löytämisessä ja hoitamisessa.
Aito suomalainen jäsenkorjaus
- Alkuperäinen suomalainen, vuosisatoja vanha menetelmä.
- Koulutuksen suomalaiseksi jäsenkorjaajaksi voi saada Suomen Jäsenkorjaajakoulussa.
- Koulutus kestää noin 3 vuotta.
Yleisimmät käyntisyyt
- noidannuoli ja iskiasvaivat
- muut äkilliset alaselkä- ja niskakivut
- olkapää-niskakipu
- nilkan, tai polven nyrjähdys
- rannekanava
- tenniskyynärpää
- kantapään vaivat, kuten luupiikki kantapäässä
- hartioista johtuva huimaus
- muut hermosäryt