Jyrki Salokorpi päätti muutama vuosi sitten, että 50-vuotiaana hän on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Sen päätöksen myötä hänen triathlon-harrastuksensa lähti täysin lapasesta. Viikonloppuna hän osallistuu toiseen Ironman-kilpailuunsa Ruotsin Kalmarissa.
– Reilu kahden vuoden päästä täytän tasavuosia. Sinä vuonna siirryn 50-54 –ikäsarjaan. Tavoitteena on päästä Havaijille Ironman-maailmanmestaruuskisoihin. Onhan se äärettömän kova tavoite ja haaste, joka ei välttämättä toteudu, mutta saavutettavissa se on, oululaismies naurahtaa tavoitteelleen.
Triathlon ei silti ole vain teräsmiesten laji. Se sopii kaikille, jotka haluavat haastaa itsensä.
– Triathlon ei ole välttämättä vaativaa, mutta haastavaa se on aina. Haaste ei lopu koskaan, ja se tässä niin erinomaista onkin. Kisamatkoja on monenlaisia – vähintäänkin neljä. On helppo aloittaa lyhyiltä matkoilta ja siirtyä sieltä halutessaan seuraavaan ja seuraavaan matkaan.
Triathlonissa uidaan, pyöräillään ja juostaan tässä järjestyksessä perätysten. Pikamatka on 750 metriä uintia, 20 kilometriä pyöräilyä ja 5 kilometriä juoksua.
– Pikamatkalla voi kokeilla kolmea lajia yhdessä. Lisämausteena tulevat vaihdot, kun joudut vaihtamaan kamppeita ja kello käy koko ajan. Jos haluaa haastaa itseään lisää, voi mennä olympiamatkalle tai perusmatkalla. Siinä uidaan 1500 metriä, pyöräillään 40 kilometriä ja juostaan 10 kilometriä.
Täysmatka on 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyörällä ja 42,2 kilometriä juoksua. Puolimatka taas tasan puolet täysmatkasta.
Salokorpi kisaa Ironman-kisassa täysmatkan, jollaisia järjestää myös Triathlonliitto.
– Ironman on amerikkalaisen järjestäjän luotsaama täysmatkan kisa. Siinä urheilun ympärille on rakennettu suuri show. Siksi se on myös iso elämys, kertaalleen Ironman-kisan juossut kuntoilija kertoo.
Kolmen lajin yhdistelmään höyrähtäminen alkoi, kun Jyrki päätti ottaa työkaverin heittämän haasteen vastaan. Puolentoista vuoden harjoittelu ja ensimmäinen puolimatkan kilpailu saivat jatkoa.
– Halusin 45-vuotiaana kokeilla mihin vielä pystyn. Lapset ovat jo sen ikäisiä, että minulla oli taas aikaa kuntoilla. Koko höyrähdys lähti omasta terveydestä. 8 vuotta sitten olin reilusti ylipainoinen. Kun sitten löysin triathloniin ja kisasin ensimmäisen puolimatkani, tuli mukaan halua testata, kuinka pitkälle pystyn menemään.
Aktiivia viehättää lajin monipuolisuus ja kilpailijoiden upea yhteishenki.
– Jäin täysin jumiin. Se henki oli ihan mahtava, siihen halusi uudelleen mukaan. Minun ikäiset ihmiset eivät kilpaile verisesti toisiaan vastaan, vaan siellä kilpaillaan itseä vastaan.
Monipuolisuus merkitsee muun muassa sitä, että kaikkia lajeja ei tarvitse hallita täydellisesti.
– Olen aina ollut huono uimaan enkä harjoittelusta huolimatta vieläkään hallitse tekniikkaa. Tässä lajissa voi kuitenkin kompensoida huonon uinnin pyöräilyosuudella, koska se on minun vahvin lajini. Edellisessä kisassa toista kuukautta sitten, tulin uinnista ihan häntäpäässä ulos, mutta pyöräilyosuuden jälkeen lähdin juoksemaan kuuden sakissa.
Jyrki sanoo , että triathlonissa pitää myös osata säästää itseäsi ja kuunnella kroppaansa.
– Ensimmäisessä täysmatkassa itselle suurin haaste oli se, ettei minulla ollut aavistustakaan, miten kroppa kestää tai miten osaan tankata energiaa oikein, kun vedän naama punaisena 12 tuntia. Oli todella mielenkiintoista oppia siitäkin.
Jyrkille täysmatka on miellyttävämpi kokemus kuin puolimatka.
– Puolimatka mennään niin äärettömän kovaa koko ajan. Täydellä matkalla ei mennä tehorajoilla, vaan mennään pitkään. Nopeus ei enää kasva tässä iässä, mutta voimaa ja kestävyyttä voi kehittää vielä pitkään.
Hänellä on nyt ammattivalmentaja opastamassa ja ohjaamassa, että harjoittelu on täyspainoista ja ettei vammoja tule. Harjoitteluun kuluu 10-12 tuntia viikossa. Tähtäin on Havaijilla 2 vuoden päästä.
– Haluan kokeilla, kuinka kovaan kuntoon voin päästä viiskymppisenä. Nuorempana urheilin, mutta en varsinaisesti kestävyyslajeja. Silloin olin hyvässä kunnossa, mutta en koskaan näin hyvässä kunnossa.
Jos triathlon kiinnostaa, OTC järjestää treenit Valkiaisjärvellä joka tiistai kello 18.00 alkaen. Siellä on aina väkeä kertomassa ja opastamassa lajin saloihin.
Oulu triathlon & cycling, OTC
- perustettu 1989
- noin 300 jäsentä, triathlonistien määrä kasvaa koko ajan
- Puolimatkan SM-kisoissa heinäkuuss OTC-seurasta kilpailijoita oli yli 40 kisaajaa.