Joukkoliikenteen infojärjestelmä otettiin käyttöön tänään perjantaina. Järjestelmää on koekäytetty ja korjattu alkukesän ajan.
Oulun seudulla toimivan järjestelmän on toimittanut norjalais-oululainen Fara. Järjestelmä vastaa kysymyksiin milloin bussi tulee ja missä se on tulossa. Toiminta perustuu kaikkien bussien satelliittipaikannukseen ja langattomaan tietoliikenteeseen.
Järjestelmän toimitus ja sen asennustyöt sekä vähintään kuuden vuoden tietojärjestelmäpalvelu maksavat yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa.
Matkustajille näkyvät osat järjestelmästä ovat keskeisten pysäkkien näyttölaitteet sekä seudun kaikki pysäkit kattava nettipalvelu osana Oulunliikenne.fi -sivustoa. Sieltä löytyy myös reittiopas eri kulkumuodoille sekä paljon muuta liikennetietoa.
Pysäkkinäyttöjä on yhteensä 43 ja ne sijaitsevat vilkkaimmilla pysäkeillä sekä kuntakeskuksissa. Näytöillä esitetään ennusteita seuraavista lähdöistä sekä saapuvien bussien todellinen sijainti kartalla.
Kattavin osa infojärjestelmää on nettipalvelu osana Oulunliikenne.fi -palvelua, josta voi katsoa samat tiedot kaikilta Oulun seudun 2 000 bussipysäkiltä. Nettisivut toimivat kännykällä, tabletilla ja tietokoneella sekä halutessa myös julkisten tilojen näyttölaitteilla.
Matkustaja pystyy valitsemaan itseään kiinnostavat linjat haluamaltaan pysäkiltä ja valinta jää selaimen muistiin helpottaen seuraavaa käyttökertaa. Palvelu vaatii toimiakseen riittävän uuden nettiselaimen, joka tukee paikkatiedon hyödyntämistä sekä näytön skaalaamista erikokoisille päätelaitteille.
Kuljettaja näkee ajoneuvolaitteesta reaaliajassa aikataulun toteutumisen eli kuinka paljon bussi on edellä tai jäljessä suunnitellusta aikataulusta. Myöhässä aikataulustaan oleva bussi saa automaattisesti etuuksia liikennevaloissa, joka auttaa kuromaan aikataulua kiinni.
Etuudet kattavat kesällä 2015 yli 100 liikennevaloristeystä ja loputkin joukkoliikenteen käyttämät liikennevalot tulevat lähitulevaisuudessa etuuksien piiriin.
Viranomaiset ja liikennöitsijät saavat järjestelmästä tarkkaa tietoa liikenteen sujumisesta. Sitä hyödynnetään muun muassa joukkoliikenteen aikataulujen ja reittien kehittämisessä.