
Matti Verkasalolla on takanaan monipuolinen ura muun muassa Nokialla ja Polarilla. Nyt hän johtaa omaa yritystä, joka tuottaa huoneilman laatua parantavia mittareita.
Esineiden internettiin luottava IoLiving on luonut tuoteperheen, jonka avulla ihmiset voivat seurata arjen hyvinvointiaan.
Lämpötilan, kosteuden ja hiilidioksidin mittarit helpottavat arkea, koska niitä ei tarvitse tarkkailla koko ajan, sillä mittaustieto tallentuu automaattisesti nettiin. Helppokäyttöisinä, pieniä ja huomaamattomina ne kulkevat mukana ja ovat helposti siirrettävissä.
– Esineiden tuottama tieto on pian osa ihmisten arkista kanssakäymistä ja vuorovaikutusta. Me tarjoamme mahdollisuutta saada esineet tuottamaan tietoa, jonka voi jakaa suoraan nettiin ja keskusteltavaksi. Ja lämpötilahan on maailman yleisin keskustelunaihe, toimitusjohtaja-yrittäjä Matti Verkasalo naurahtaa.
IoLivingin perusajatuksena on auttaa kuluttajaa elämään paremmin. Huoneilman mittaamisen lisäksi pieni mittari soveltuu myös liikunnan, etenkin ryhmäliikunnan seuraamiseen. Yksin asuville ikäihmisille ja heidän omaisilleen mittari voi olla osa terveellisempää ja turvallisempaa arkea.
Kohta kaksivuotiaan oululaisyrityksen tuotteilla voi mitata huonelämpötilan esimerkiksi lastenvaunuista tai jääkaapista tai seurata kasvihuoneen lämpöä. Jos lämpö uhkaa laskea liian alas ja taimia uhkaa paleltuminen, järjestelmä hälyttää sähköpostilla tai tekstiviestillä.
– Tiedonsiirto tapahtuu Android-puhelimella, mutta seurantaan sopii mikä tahansa web-selain. Puhelinten ominaisuudet ovat nyt sellaiset, että pieniinkin esineisiin saadaan bluetoothin avulla hyvä langaton yhteys, eivätkä esineiden paristot enää kulu nopeasti.
Esineiden internet ei ole vain teknologiaa, vaan uusi tapa seurata asioita. Lisäksi laitteet ovat edullisia. Esineiden internetissä ei tarvita käyttöliittymiä, koska verkko toimii käyttöliittymänä.
IoLiving on jo osa ravintoloiden omavalvontajärjestelmää, mutta keväällä julkistettu tuoteperhe on tarkoitettu nimenomaan kuluttajille ja kotitalouksille.
– Uusin tuotteemme, hiilidioksidimittari mittaa sekä kosteutta että sisäilman laatua. Jos ilma tuntuu tunkkaiselta, hiilidioksidin määrä on kasvanut ja se vaikuttaa jo olotilaan. Tuote on merkittävä, koska nykyisin tehdään yhä tiiviimpiä taloja ja ilmankierrossa koetetaan säästää.
Ilman tuntuessa tunkkaiselta on hiilidioksidipitoisuus todennäköisesti jo lähellä suositeltavaa ylärajaa, eli 1500 ppm (Parts per million). Väsymystä tai päänsärkyä voi esiintyä jo alhaisemmillakin tasoilla.
– Kun hiilidioksidipitoisuus on kohdallaan, ei huoneilmassa ole muitakaan epäpuhtauksia ja hajuja. Näitä mittareita on muitakin, mutta meidän tuotteemme on ensimmäinen kuluttajalle tarkoitettu ja aikaisempia huomattavasti edullisempi laite, Verkasalo vakuuttaa.
IoLiving on tehnyt yhteistyötä ODL:n kanssa vanhusten liikunnan seuraamiseksi. Rollaattoriin kiinnitetty mittari kertoo, paljonko liikuntaa ikäihmiselle päivän aikana kertyy.
– Me testaamme mittaria myös junnujalkapalloilijoiden kanssa: jokaisella juniorilla on mittari esimerkiksi hikinauhassa kiinni, ja se tuottaa tietoa, miten aktiivisesti kukin pelaaja harjoituksissa liikkuu.
Verkasalo kertoo, että ikäihmisten kokeilussa hoitohenkilöstö oli erityisen tyytyväinen siihen, että liikkuminen ja sen erilaiset muodot nousivat puheenaiheeksi. Samalla hoitajat saivat arvokasta tietoa kunkin hoidettavansa terveysliikunnasta.
– Yksineläville vanhuksille ja heidän omaisilleen laite voi olla turvallisuustekijä. Omaiset tai hoitajat voivat seurata, lähteekö ikäihminen aamulla liikkeelle.
Oululaisyhtiön kumppanina on taiwanilainen Holux. Yritys on suunnitellut mittareiden mekaniikan, elektroniikan ja valmistaa tuotteet. Oulussa keskitytään pelkästään ohjelmistokehitykseen.
– Taiwanissa Holux on myös tuotteidemme edustaja. Lisäksi meillä on menossa neuvottelut Saksan markkinoille pääsystä, Verkasalo kertoo yhtiön kansainvälistymisaikeista.
IoLiving Oy
- perustettu elokuussa 2013
- kolme yrittäjäosakasta
- henkilöstöä kuusi
- verkkokauppa: ioliving.com