
Henna Shnoron ja Kia-Frega Tyynismaa ovat perustaneet Oulun seudulle lähiruokaryhmän. Kuvassa muös Enni Korhonen. Ruuan yksi hakupaikka on taustalla näkyvä Kastellin vanha koulu Aapistiellä.
Ouluun perustettu lähiruokaryhmä REKO on koonnut yhteen jo parikymmentä tuottajaa ja lähes 800 kuluttajaa.
Ryhmän perustanut Kia-Frega Tyynismaa ryhtyi kokoamaan ryhmää vasta pari viikkoa sitten.
– Pyysin avukseni ystäväni Henna Shnoron jonka kanssa toimintaa nyt pyöritämme. Aloimme soitella alueemme tuottajille kertoen asiasta ja houkutellen heitä mukaan. Kuluttajia lähdimme kalastelemaan Facebookin eri ryhmistä.
REKO-malli on tuottajan ja kuluttajan suoran kohtaamisen mahdollistava markkinointikanava. Tällä hetkellä suomessa toimii jo 50 REKO -rengasta, jotka tavoittavat noin 35 000 kuluttajaa.
Tyynismaan mukaan toiminta sopii kuluttajalle, joka haluaa ostaa tuoretta ja hyvää ruokaa edullisesti eikä halua maksaa turhasta mainonnasta, tarpeettomista välikäsistä, turhista pakkauksista tai kuljetuksista.
– Jos haluat tietää mitä syöt ja haluat syödä lähellä tuotettua luomu- tai lähiruokaa, liity ryhmään. Haluamme tukea aluetaloutta ja avoimuutta. Tuotantopaikkoihin voi käydä tutustumassa, Tyynismaa hoksauttaa.
REKO-mallin ideoi kaksi vuotta sitten Pietarsaarelainen Thomas Snellman osana Eko Nu! –hanketta.
REKOn ensimmäiset pilottikokeilut tehtiin kesällä 2013 Vaasassa sekä Pietarsaaressa.
Malliin on saatu inspiraatio Amap-järjestelmästä Ranskasta, mutta vastaavia kuluttajarenkaita on myös muualla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa (CSA) ja Japanissa (Taikei).
Snellman palkittiin maaliskuussa Vuoden Lähiruokateko –palkinnolla Lähiruoka&Luomu –messuilla Helsingissä.
– Malli on kustannustehokas ja säästää niin kuluttajan kuin tuottajankin aikaa, Oulun ryhmän ylläpitäjät muistuttavat.
Renkaaseen kuuluu kuluttajia, sekä alueen lähi- ja luomuruuan tuottajia noin 150 kilometrin säteellä Oulusta.
Ryhmään voi liittyä Facebookissa, etsimällä sieltä REKO lähiruokaryhmä Oulu. Ryhmän ylläpito ilmoittaa tapaamisajankohdan ja paikan.
– Tavoitteena on tuoda alueemme lähi- ja luomuruuan tuottajien valikoima helposti kuluttajille. Ensimmäinen tapaamisemme on 5.6 Oulussa Kastellin yläasteen/ lukion piha-alueella osoitteessa Aapistie 4.
Lähiruokaryhmän käytäntö on yksinkertainen.
Tuottajat, jotka osallistuvat seuraavaan tulossa olevaan myyntiin, ilmoittavat myyntiin tulevat tuotteet, määrät ja hinnat ryhmän sivuilla Facebookissa ja kuluttaja tekee sitovan tilauksensa alle.
Ryhmä tapaa kahden viikon välein sovitussa paikassa, tunnin kerrallaan jolloin suoritetaan ruuanjako.
– Paikan päällä ei tehdä myyntiä vaan kaikki myynti on tapahtunut jo ennakkoon ryhmässä. Paikan päällä kuluttaja maksaa tuotteensa suoraan tuottajalle.
Ryhmässä toimiminen velvoittaa tuottajan avoimuuteen tuotantotilojensa kanssa.
– Kuluttajalla on oikeus nähdä ja saada halutessaan lisää tietoa tuotantotiloista joko käymällä paikan päällä tai kuvina.
Ryhmässä on nyt saatavilla viljatuotteita, maitoa, juustoa, lihaa, kalaa, hedelmiä, kasviksia, marjoja ja munia. Syksyllä myyntiin tulee muun muassa karitsaa ja kaniinia.
– Jokainen tuottaja päättää mihin kauppakertoihin osallistuu ja millä tuotteilla. Esimerkiksi hevin osalta tarjonta riippuu täysin satokaudesta.
REKO-lähiruokaryhmä
- Tavoitteena toimia helppona, luotettavana ja ilmaisena välikätenä alueen tuottajille ja kuluttajille.
- Tuottaja saa pyytää tuotteistaan tuottajahinnan joka vastaa todellisia kuluja ja työtä.
- Antaa tuottajalle vallan pyytää tuotteistaan sen hinnan mikä hänelle kuulu.
- Toimia ilman välikäsiä, suoraan tuottajalta kuluttajalle.
- https://www.facebook.com/groups/1483676521854824/
- oulunreko@gmail.com