Yritystakomon tiloissa on lauantaiaamuna täysi tohina päällä. Pienet sormet näpelöivät kiihkeästi läppäreiden näppäimiä.
– Nyt kun painatte sitä run-nappulaa, niin kone toistaa kaikki ne käskyt, joita olette sille tänä aamuna antaneet, kehottaa koodiope Petteri Hämäläinen fläppitaulun edestä.
Pian koululaisten joukosta kuuluu ihastuneita huutoja.
– Huuuuii, kirkaisee takarivin tyttö, kun pieni kilpikonna alkaa liikkua näytöllä rivakasti sinne ja tänne.
Hämäläisen mukaan Koodikoulussa on kyse juuri tästä. Lapset saavat itse kokeilla ja tekemisen kautta syntyy ahaa-elämyksiä
Takomon tiloissa pidetty Koodikoulu on tarkoitettu on 4-15-vuotiaille lapsille. Se on monelle ensikosketus ohjelmointiin.
Koodikoulussa lapsi oppii yhdessä huoltajan kanssa käskemään tietokonetta kirjoittamalla komentoja selaimessa toimivassa oppiympäristössä.
Huoltajan läsnäolo on erityisen suotavaa koska jokainen lapsi etenee omassa tahdissaan ja tarvitsee aikuisen jonka kanssa jakaa onnistumisen kokemukset. Pienimmät voivat lisäksi tarvita tukea oikeinkirjoituksessa ja englanninkielessä.
Oulussa Koodikouluja on järjestetty Takomolla ja Tietomaassa kymmenkunta talven aikana. Kaikki ovat olleet täynnä innokkaita oppijoita.
Mia Rantanen ja hänen 6-vuotias tyttärensä Tia ovat ensimmäistä kertaa Koodikoulussa. Ohjelmointia ei ole harjoiteltu kotona ennakkoon.
– Tia on oppinut eskarissa lukemaan ja kirjoittamaan, niin ajateltiin, että nyt voitaisiin opetella myös koodausta. Pelaaminen kiinnostaa Tiaa ja sen kautta tämä Koodikoulukin kiinnosti, äiti kertoo.
9-vuotias Eetu Hanhineva on tutustunut koodaukseen jo koulussa. Koodikoulun kiinnosti, sillä poika haluaisi koodata pelejä.
– Yhdessä tässä opetellaan. Kotona on harjoiteltu ja nyt saadaan uutta tietoa, sanoo Eetun vieressä istuva isä Tero Hanhineva.
Pilottivaiheessa oleva koodikoulu suunnittelee jatkossa tarjoavansa säännöllisiä ja pidempikestoisia ohjelmointikursseja lapsille.
Lisäksi yritykset ovat olleet kiinnostuneita järjestämään työntekijöilleen ja heidän perheilleen suunnattuja virkistäytymisiltoja.
Tietomaa ja KoodiOulu ovat järjestäneet yhdessä myös Oulun ensimmäiset koko kevätlukukauden mittaiset koodikoulut.
Koodikoulu
- Tarkoitettu 4-9 vuotiaille lapsille.
- Etenee lapsen ja huoltajan yhteistyönä.
- Osallistumiselle ei ole alkuvaatimuksia.
- Lapsen ei tarvitse osata kirjoittaa eikä lukea.
- Tarjoaa lapselle visuaalisen keinon saada annetuille käskyille nopea vaste ja toiminto.
- Ohjelmoinnin perusrakenteet, peräkkäisyys, toisto ja ehtolauseet, otetaan alkuvaiheessa esille havainnollistamaan lapselle ohjelmoinnin logiikkaa.