Hiihtolomaviikosta voi nauttia myös kotimaisemissa. Museot ovat avoinna, Edeniin pääse kylpemään ja uimahalleissa on tilaa.
Lomapäivien ajaksi on järjestetty myös ylimääräistä hupia. Esimerkiksi taidemuseon takapihalla taiteillaan tiistaina lumesta.
Luupin kaikki Myllytullin alueen kohteet eli Tiedekeskus Tietomaa, Oulun taidemuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo ovat avoinna normaalisti koko hiihtolomaviikon ajan.
Taidemuseolla on näyttelyiden lisäksi tarjolla koko perheelle sopiva luminen tapahtumapäivä tiistaina. Robottinörteille on luvassa rakentelua ja robotin toimintojen ohjelmointia.
Perheen nuorimmat voivat kuunnella Pohjois-Pohjanmaan museon Koiramäki-osastolla tarinoita, sovittaa koirankorvia päähänsä ja esittää nukketeatteria käsinukeilla.
Lumenveistopaja taidemuseon takapihalla on luvassa tiistaina 3.3. klo 10.15–16.00.
Lumenveiston asiantuntija, rakennustekniikan DI Seppo Mäkinen kertoo miten lumesta ja jäästä rakennetaan taideteoksia ja lumigallerioita.
Taidemuseon takapihalla yleisö pääsee itse tekemään lumiveistoksia Mäkisen ohjauksessa.
Tekniikka on varsin helppo ja innostaa luovuuteen. Tekniikan opittuaan jokainen voi toteuttaa veistoksia omalla kotipihallaankin.
Mäkinen on tehnyt lumi- ja jäärakentamisen tutkimustyötä ja rakentanut kokeellisia lumirakennuksia, joissa teoriat ja laskelmat on testattu käytännössä.
Oululaisille ovat tuttuja mm. Mäkisen ja yhteistyökumppaneiden toteuttamat Nallikarin Talvikylä ja kauppatorin lumimaailmat sekä Kemin lumilinna.
Lumirakennelmia on syntynyt muuallekin Suomessa ja ulkomailla. Lumiterapia-pajaan osallistuminen on ilmaista. Taidemuseoon on normaali sisäänpääsymaksu.
Koodioulu, taidemuseo ja Tietomaa järjestävät yhteistyössä koululaisten hiihtoloman viileimmät menot.
Osallistujille on luvassa ohjattua tekemistä koodauksen, tieteen ja tekemisen parissa. Päivän aikana kootaan oikeat robotit pienissä ryhmissä ja ohjelmoidaan niille erilaisia toimintoja.
Robottileiri on taidemuseon tiloissa. Leirillä on vielä tilaa. Lisätietoja Koodioulun sivulta.
Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt ovat avoinna tavalliseen tapaan.
Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen hahmot ovat seikkailevat museon kellarikerroksessa. Näyttely soveltuu parhaiten 4-6-vuotiaille lapsille mutta on elämys kaiken ikäisille.
Koiramäen elinpiiri on herätetty henkiin touhuineen ja askareineen tarkkojen pienoishahmojen avulla. Taidokkaasti rakennetut pikkuruiset esineet ja kaikki Koiramäen tarvekalut ovat osa näyttelyn viehätystä.
Pannumyssykekkerit jatkuvat myös museossa. Esillä on Matti Ollikaisen kokoelma 29.3. saakka.
Suomessa pannumyssyä käytettiin yleisimmin 1900-luvun puolenvälin paikkeilla, jolloin suosittiin kahvipannussa keitettyä pannukahvia. Pannumyssyt olivat usein itse tehtyjä ja toteutettu eri tekniikoilla. Oululaisen Matti Ollikaisen kokoelmassa on yli sata erilaista myssyä.
Kastikeastiat ovat näytillä toukokuulle saakka. Saisiko olla soosia? –näyttely eli Arabian kastikeastioita Kalervo Jussinniemen kokoelmasta on esillä 10.5. saakka.
Kastikeastiat tulivat Arabian astiastoihin 1800-luvun lopussa. Oululainen Kalervo Jussinniemi on keräilyharrastaja. Näyttely esittelee Jussinniemen upean kokoelman lisäksi myös aiheeseen liittyvää kattaus- ja ruokakulttuuria.
Taidemuseossa ovat avoinna Checkpoint Leonardo –näyttely sekä taidemuseoon johtajien kokoelmakirmara.
Checkpoint Leonardo -näyttely tutkii taiteen ja tieteen vuorovaikutusta. Teoksissa käsitellään mm. fysiikan, kemian ja biologian ilmiöitä, mekaniikkaa, äänimaailmaa, unitutkimusta ja ihmisen suhdetta ympäristöönsä.
Mukana on teoksia, jotka elävät ja muuttuvat näyttelyn aikana. Osa näyttelyn teoksista liittyy Maaseudun Sivistysliiton Paikan tuntu -projektiin
Hyvät mielessä – taidemuseon johtajien kokoelmakimara on avoinna 30.8. saakka.
Ajantaju-kokoelmanäyttelyä täydentävän uuden kokoelmaripustuksen pääroolissa ovat entisten taidemuseonjohtajien, Jorma Westerlundin, Ullamaria Pallasmaan, Taina Myllyharjun ja Anna-Riikka Hirvosen teosvalinnat. Ajantaju-näyttelyn vanhan taiteen ja nykytaiteen osio jatkavat viereisissä 2. kerroksen tiloissa.
Tiedekeskus Tietomaassa voi käväistä katsomassa meriaiheista näyttelyä ja haikaloista kertovaa elokuvaa.
MOB – Mies yli laidan meriaiheinen näyttely kertoo merestä ja merenkulusta kahdenkymmenen hauskan ja mielenkiintoisen kohteen avulla.
Muun muassa venesimulaattori päästää kipparit lähes toden tuntuisesti aalloille.
Sharks – Hait on henkeä salpaava elokuvaelämys, joka vie katsojat kasvokkain useiden eri hailajien kanssa. Elokuvaa on ollut tekemässä kuuluisan mertentutkijan Jacques Cousteaun poika Jean-Michel Cousteau. Katsojalle tarjoillaan upeita vedenalaisia kuvia monenlaisista merenelävistä, joita kolmiulotteisuus entisestään korostaa.
Elokuvan kertojana on sympaattinen kilpikonna, ja elokuva sopii myös lapsikatsojille. Kesto: 40 minuuttia. Suomenkieliset esitykset päivittäin kello 12, 14 ja 16.